Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezért jó rollerezni

2022. 06. 08. 00:00:00 MinimalBaby
Ezért jó rollerezni

A rollerezés igazán vicces, felszabadító, és fárasztó sport – főleg a kicsiknek. Sok szülő azonban félti a gyereket az eleséstől, és az ebből fakadó sérülésektől. Beléjük szeretnénk most ezzel a cikkel egy kis bátorságot önteni annak révén, hogy megmutatjuk, miért is kimondottan előnyös ennek a sporteszköznek a beszerzése?

Mit fejleszt az izmokon túl a rollerezés?

A mozgásfejlődés révén változik, érik az idegrendszer, így bizton állíthatjuk, hogy a rollerezés a mentális képességek fejlődését is támogatja és a beszédfejlődésre is jó hatással van. Hogy miért? Mert a gyenge egyensúly és mozgáskoordináció hátráltathatja a nyelvi fejlődést, ez a sport pedig pont ezeket a képességeket igényli, így közvetve kedvező hatással lehet a beszéd alakulására.

Ezen kívül javítja a memóriát a reakcióidőt, és segít a stresszhormonok szintjének csökkentésében, vagyis alkalmas lehet a szorongás kezelésére is. Annál is inkább, hiszen gyorsan elsajátítható a használata, így a kicsik rövid idő alatt sikerélményhez jutnak. A sikernél pedig nem igazán ismerünk nagyobb motiváló erővel bíró dolgot!

Nehéz-e rollerezni?
Elmondani ugyan nagyon nehéz, hogy mit és hogyan kell csinálni, de ha egyszer sikerül ráérezni a gyereknek a megfelelő technikára, onnantól már csak egy kevés gyakorlás és biztonsággal közlekedhet.

A jó hír, hogy különösebben nem kell majd magyarázni semmit, minél kisebb egy gyerkőc, és minél korábban kezdi a rollerezést, annál hamarabb ráérez majd az egyensúly megtalálásának megfelelő technikájára. A legkisebbeknek pedig a háromkerekű rollerek nyújtják a biztonságos száguldás élményét.

A kétkerekű roller előnye, hogy a gyerek önállóan sajátítja el az egyensúly megtalálásának és megtartásának képességét. Ahogy ügyesedik, egyre hosszabb távokat tud majd megtenni két keréken. Amikor már tökéletesen meg tudja tartani az egyensúlyt, megpróbálkozhattok a rolleres akadálypályák építésével, vagy különféle feladatokkal tehetitek változatossá és még fejlesztőbbé a sportolásnak ezt a módját.

Védd, ami a legértékesebb!

Természetesen kifejezetten ajánljuk, nem csak a tanulás időszakára, hanem azon túl is, a megfelelő védőfelszerelés használatát! Egy jó minőségű, méretben megfelelő bukósisak, valamint térd- és könyökvédő viselése segíthet elkerülni a nagyobb sérüléssel járó baleseteket. Nem utolsó sorban pedig, ezek garantálják azt is, hogy egy-egy esés után, ne menjen el a gyerek kedve a rollerezéstől sem.

Tanítsd közlekedni is!

Ha már biztonságosan tud a gyermeked lavírozni a rollerével, mielőtt kimozdultok a parkból, ahol eddig gyakoroltatok, meg kell tanulnia közlekednie is! Jöhetnek a nehezebb feladatok, például menet közben hátranézni, az irányváltoztatást előre jelezni karmozdulattal. Ne felejtsd el az alapvető közlekedési szabályokat is megtanítani neki, mint például, hogy a közlekedési lámpák fényei mit jeleznek, és  melyik tábla kötelezi elsőbbségadásra a közlekedőt. A biztonságos közlekedéshez a KRESZ alapvető és fontos szabályaival legyen tisztában a szülő és a gyerek egyaránt!

A roller remek közlekedési- és egyben sporteszköz. Számtalan önfeledt pillanatot szerezhet a gyereknek, és az önállóságát is megélheti általa. Amint az időjárás megengedi, érdemes kimenni a szabadba gurulni egyet vele! Vidám és fejlesztő családi program!

Ha kedvet kaptatok hozzá, hogy ezen a nyáron ti is kipróbáljátok a rollerezést, megértjük! Mi is ezzel gurulunk az oviba reggelente – nem csak akkor, ha késésben vagyunk. Délután pedig mindig szívesen megyünk haza kerülőúton, hiszen rollerezni szuper program! Ezek a rollerek sokáig boldoggá teszik majd a te gyermeked is, ebben biztosak vagyunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: roller