Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Állattartás gyerek mellett okosan

2019. 11. 11. 11:00:07 ShopRenter
Állattartás gyerek mellett okosan

Kiskedvencek és kisgyerekek kapcsolata

Még azokban a szülőkben is felvetődik, hogy jó ötlet-e gyerek mellett háziállatot tartani, akiknek előbb volt házikedvence, mint gyermeke. Akiknek pedig a gyerek rágja a fülét egy kiskutyáért, hörcsögért, vagy cicusért, azoknak különösen nehéz meghozni bármilyen döntést ezzel kapcsolatban.

Az állattartás veszélyei a gyermekekre

Legtöbben valószínűleg azon aggódnak, hogy a gyermekük valamilyen fertőzést kap el az állatoktól. De ez teljesen alaptalan félelem! Ha az állat megfelelő higiénés körülmények közt van tartva, és a gyerekkel is tisztázod, hogy mit szabad, és mit nem, akkor nem kell ettől félned.

Persze, ha a baba beleszületik az állattartásba, akkor más a helyzet. Az egészen pici babákra, totyogókra, és kisgyermekekre minden pillanatban oda kell figyelni, ha házikedvenc is van a háztartásban. Ők ugyanis még akaratukon kívül képesek olyat tenni, amely fájdalmat okoz az állatnak, és egy alacsonyabb tűrőképességgel megáldott kutyus esetében ez végzetes is lehet.

A macskákkal kapcsolatban is vannak aggodalmak, főleg ami a fertőzéseket illeti, de ha a macskaalom nem hozzáférhető helyen van a gyerek számára, ebből sem adódhat probléma. A többi baktérium pedig gyakorlatilag inkább erősíti, és ellenállóbbá teszi a kicsik immunrendszerét.

Mindig jó lelkiállapotban

Egy szőrös kis háziállat mindenkinek a kedélyállapotára jó hatással van. Simogatásuk stresszoldó és relaxáló hatású mindenki számára. Az állattartás legnagyobb előnye, hogy mindig lesz egy igazi jó barát, akit lehet szeretni, és aki feltétel nélkül szeret.

A kölcsönös szeretetkapcsolat az állattartásnak azonban csak az egyik oldala. Felelősséget is jelent, hiszen nem csak szeretni, gondoskodni is kell róla. A kötelességtudat kialakításában pedig roppant fontos szerep juthat a háziállatoknak.

Személyiségfejlődés és az állattartás kapcsolata

Az állattartás fejleszti a gyermek érzelmi intelligenciáját, empátiáját, és megtanulja a sajátján kívül más szemszögből is értékelni és elemezni az egyes élethelyzeteket. A szociális készségek is pozitívan alakulnak az állattartók körében, hiszen hamar megtanulják felismerni, ha a kis kedvencnek ételre, italra, játékra, vagy simogatásra van szüksége.

A rendszeres foglalkozás a kisállattal kitartásra nevel, és lehetőséget ad arra is, hogy a kisgyerek megtanulja, vannak olyan szituációk, amikor bizony más valakinek az érdekeit a sajátjai elé kell helyezni. Hiszen a háziállatunk léte, és jóléte tőlünk függ, és ez bizony nagy felelősség.

Mikor van itt az állattartás ideje?

Fontos, hogy a végső felelősség az állatért, mindig a szülőt terheli! Ha eddig nem volt, akkor 6-8 éves korban javasolt először háziállatot beszerezni, amelyet a gyermek és szülő közösen gondoz, 9-10 évesen pedig már lehet saját cicust, kutyát venni a gyereknek. Fontos, hogy a végső felelősség az állatért, mindig a szülőt terheli! Ne felejtsd el tehát mindennap ellenőrizni, hogy mindent megkapott-e a gazdájától a házi kedvencetek!

Tartalomhoz tartozó címkék: állattartás felelősség